La Constitució és democràtica?

Moments convulsos, posts convulsos. Avui parlàvem amb el meu pare sobre quin tipus de democràcia tenim i sobre l’existència d’alguns articles de la Constitució que aparentment no semblen gaire democràtics. En especial em refereixo a l’article 2 i 8 del títol preliminar de la CE: “La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre aquestes” “Les forces armades, constituïdes per l’Exèrcit de Terra, l’Armada i  l’Exèrcit de l’Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i independència d’Espanya, defensar la seva integritat territorial i l’ordenament constitucional”. És curiós com en un país democràtic es decidís garantir la unitat a través de l’ús de la força i ningú poses el crit al cel. De fet, en 25 anys que tinc, no he vist a cap partit, ni de dretes ni d’esquerres, que fes cap comentari al respecte tot i la evident contradicció.

És encara més curiós, quan llegeixes l’article 1.2 de la mateixa CE en el qual diu: “La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat”, es a dir, el poder suprem pertany al poble. Des de que tinc ús de raó, no he tingut oportunitat de participar en cap tipus de referèndum a nivell estatal (únicament a la consulta sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya sense caràcter vinculant). Quan de temps fa en aquest país “tant democràtic” que els ciutadans no expressen la seva opinió sobre alguna cosa? La meva experiència es incapaç de respondre. És encara més vergonyós, si agafem la Ley Organica 2/1980, de 18 de gener, en la qual es regulen les diferents modalitats de referèndum, en la que trobem en el seu article 2, la següent afirmació: “La autorización para la convocatoria de consultas populares por vía de referéndum en cualquiera de sus modalidades, es competencia exclusiva del Estado”. Un altre precepte amb alt contingut democràtic pel que respecte a la veu de les CCAA i la dels municipis, que tradicionalment en aquest país, es caracteritzen per tenir una veu divergent a la del conjunt de l’Estat. Sobre aquesta qüestió tampoc he vist gaire rebombori entre els partits en aquests ja més de 20 anys de democràcia.

A escala internacional, trobem reconegut el dret a la lliure determinació dels pobles a l’article 1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics inclòs a la Carta de Drets Humans de les Nacions Unides: “1. Todos los pueblos tienen el derecho de libre determinación. En virtud de este derecho establecen libremente su condición política y proveen asimismo a su desarrollo económico, social y cultural”. Espanya va entrar a l’ONU el 1955 a través del procediment establert en la mateixa carta en l’article 4 del capítol 2 de la Carta de Nacions Unides: “Podrán ser Miembros de las Naciones Unidas todos los demás Estados amantes de la paz que acepten las obligaciones consignadas en esta Carta, y que, a juicio de la Organización, estén capacitados para cumplir dichas obligaciones y se hallen dispuestos a hacerlo. La admisión de tales Estados como Miembros de las Naciones Unidas se efectuará por decisión de la Asamblea General a recomendación del Consejo de Seguridad”. No cal fer comentaris de la predisposició del règim franquista de complir aquests requisits.

Molt sovint em pregunto on esta aquesta famosa democràcia que tant ens omple la boca. En molts moments em costa de veure.

 

Anuncis

One thought on “La Constitució és democràtica?

  1. En aquests moments només cal tenir en compte una coseta per assegurar que no n’és de democràtica. Tots els que tenim menys de 52 anys no vam poder expressar la nostra opinió. Mirant una piràmide de població la qüestió queda molt gràficament expressada.

    salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s