Intellectual Ventures i el canvi climàtic

Intellectual Ventures (IV) és una empresa d’invents situada en un suburbi de Seattle en un ex taller de reparacions de Harley-Davidson’s, fundada per Nathan Myhrvold ex director tecnològic de Microsoft. Si sou com jo, uns dels que no el coneixíeu abans de llegir aquest post o el llibre “Superfreakonomics” de Dubner i Levitt,  ja no podreu tornar passar per alt el seu nom. Entre d’altres coses, perquè assegura que ell i el seu grup d’experts a trobat una solució al canvi climàtic. Sí, heu llegit bé, segons Myrhrvold podem evitar l’escalfament global sense haver de reciclar, reduir les emissions de CO2, implantar energies renovables o comprar cotxes elèctrics. La resposta és fàcil i barata: aplicar la Geoenginyeria.

Les seves afirmacions es basen, en els estudis recollits arran de l’erupció del volcà Pinatubo l’any 1991. Estem parlant d’una de les erupcions volcàniques més importants dels últims cent anys, que va descarregar més de 20 milions de tones de diòxid de sofre a l’estratosfera. Com es relació això amb la catàstrofe del canvi climàtic? Molt senzill, dos anys després de la superexplosió del volcà, mentre el núvol de diòxid de sofre s’anava distribuint per l’estratosfera, les temperatures de la Terra van baixar mig greu centígrad de mitjana. Això es degut, a que aquesta acumulació de partícules a l’estratosfera va crear una mena de “barrera protectora” contra els raigs del Sol, amb la qual cosa, aquests arribaven en menor intensitat a la superfície terrestre. Pot resultar una historia de ciència ficció, però multitud d’estudis i experts avalen els resultats d’aquests estudis. Estem parlant, que en una erupció de no més d’una setmana de durada, es van contrarestar els efectes de l’escalfament global dels cent anys anteriors.

La solució doncs, es clara per Myhrvold. Només em d’enginyar un sistema que ens permeti realitzar emissions de diòxid de sofre controlades (un recurs molt poc valorat econòmicament), en els punts més vulnerables a l’escalfament (els pols), per tal de contrarestar els augments de temperatura dels últims temps. Evidentment, aquest sistema ja està inventat i patentat per Intellectual Ventures (més informació a “Superfreakonomics” o a http://www.intellectualventures.com/) a l’espera de que algú el vulgui posar en practica. Aquesta es la qüestió que més curiositat em desperta de tot l’assumpte. Si tenim una solució viable científica i econòmicament, perquè seguim debatin sobres les teories de reducció d’emissions? Perquè aquesta solució no ha saltat al debat públic? Perquè seguim intentant canviar mentalitats en comptes de basar-nos en la ciència? A qui li interessa aquest debat estèril?

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s