Cas Garzón

Modestament, no entenc perquè ara aquest afany de defensar i dignificar la figura de Baltasar Garzón, magistrat de l’Audiència Nacional i ex-diputat del PSOE, arran de la sentència del Tribunal Suprem en el que ha estat jutjat per prevaricació al declarar-se competent per jutjar els crims del franquisme. Sembla com si d’un dia per l’altre Garzón s’hagi convertit en el gran defensor de la causa republicana, i personalment, em sembla que no en deu tenir gaire de republicà. Les veritables qüestions de fons d’aquest cas són altres:

1. La sentència mostra un cop més les greus deficiències del sistema judicial espanyol, que una vegada més es posa en evidència i es incapaç de concentrar-se en el veritable problema que assola aquest país, la corrupció. Trenta anys de presó per algú que roba una quantitat ridícula, zero anys de presó per el polític que roba milions d’euros. Cal posar més esforços allà on fan falta, si el que es vol realment és mantenir certa credibilitat democràtica, i no crear nous defensors de causes imposibles.

2. No es pot seguir mirant cap a una altre banda en les qüestions sobre la memòria històrica. Ja han passat més de 30 anys i les famílies afectades segueixen sense saber on van anar a parar els seus familiars o si podran recuperar les seves restes algun dia. Calen mesures urgents per posar punt i final a un episodi negre, que cal eliminar del present, perquè passi ja ha formar part del passat d’una vegada per totes.

Així, tot i estan d’acord amb la urgència de posar ordre als crims perpetrats durant el franquisme i la Guerra Civil, crec que aquesta no és la manera, i molt menys, deixar en mans d’una persona obertament polititzada com Garzón, una qüestió tan transcendental com aquesta. Per molt que ens costi d’assumir, només podrem tancar les ferides aplicant justícia, tant per uns, com pels altres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s