El nou Parlament

Hores d’ara ja s’ha confirmat la notícia sobre la proclamació de Núria de Gispert (UDC) com a nova Presidenta del Parlament, per 77 vots a favor en primera votació. Serà la primera dona d’ostentar aquest càrrec en la l’història democràtica de Catalunya, però serà la tercera del seu mateix partit que l’ocupa (Miquel Coll i Joaquim Xicoy també ho van ser durant els mandats de Jordi Pujol). A més a més, hi han hagut 53 vots en blanc i 4 vots per Toni Strubell, el candidat proposat per Solidaritat Catalana per l’Independència. Amb tot, podem constatar ja el primer pacte encobert de CiU amb d’altres formacions del Parlament, que els hi han cedit 15 vots per tal de que Núria de Gispert hagi esdevingut escollida en primera votació. M’aventuro a pensar, que aquests 15 vots han estat cedits per part d’algun dels 18 diputats que en l’actualitat tindrà el Partit Popular, tot i que, segurament mai en tindrem una confirmació. Per altre banda, també ha estat proclamat Vicepresident Primer Lluís Corominas, amb 65 vots i Higini Clotas, com a Vicepresident Segon.

En altre ordre de coses, pel que fa a la composició i el perfil dels nous diputats, ha destacar la distribució per comarques de procedència. De manera aclaparadora, 44 són del Barcelonès, seguits per Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental amb 7 i Segrià i Tarragonès amb 6. Sis comarques es queden sense cap diputat, aquestes són: Priorat, Baix Penedès, Segarra, Urgell, Conca de Barbera i Pallars Jussà. A més a més, segons dades el diari Ara, un 25, 19% dels diputats fa constar com a àmbit de formació i/o experiència Dret, mentre que un 14,81% es dedica al món de l’economia i empresa. En tercer i quart lloc queden els àmbits de la Sanitat i l’ensenyament, i només un 5,93% desenvolupa o ha desenvolupat càrrecs entre el funcionariat.

La mitjana d’edat es situa en 47 anys, dos més que en la darrera legislatura. Els diputats més joves que han ocupat avui la mesa constitutiva, juntament amb el diputat més gran, es situen en els 24 anys, mentre que Francesc Bragulat marca el sostre de 68 anys. Una de les millors notícies a destacar de la jornada parlamentària d’avui, és la paritat entre el total de diputades i diputats. Aquest serà el Parlament més paritari de l’història catalana, un 41% de dones seran diputades, per un 59% d’homes. En valor absoluts, això suposen un total de 56 dones, fet que permetrà per primer cop, complir amb el mínim del 40% establert per la llei d’igualtat de 2007.

Que tinguem sort!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s