Apunts de l’enquesta post-electoral

Durant la darrera setmana, el diari Ara ha anat publicat en diversos dies, els resultats d’una enquesta post-electoral al 28-N. A banda de confirmar, la següent patacada del PSC a l’alcaldia de Barcelona el proper mes de maig, hi ha tres aspectes d’aquesta enquesta, que m’han semblat especialment rellevants.

El primer, es el referent al gràfic de transvasament de vot. Podem comprovar, que la victòria de CiU és majoritàriament gràcies a al transvasament que fa el PSC, que segons aquest mitjà podrien ser de 124.000 vots. Alhora que, també es pot comprovar, com el votant abstencionista del PSC a passat directament a votar CiU. Si passem a l’anàlisi dels partits minoritaris, podem veure un suposat transvasament de vot d’ICV cap al PSC (que podríem atribuir a vot útil d’esquerres), uns estranys 13.000 vots d’ICV cap a Solidaritat Catalana per l’Independència, i uns incomprensibles 20.000  que Iniciativa a transvasat a CiU. Encara que potser, no ho són tan d’incomprensibles, si ho analitzem des d’una perspectiva de vot de càstig cap al tripartit en conjunt. Per altre banda, tenim el desastre d’ERC, que segons aquesta enquesta regala uns 51.000 vots a Laporta, cosa que  li suposa el 50% dels vots totals que va assolir Solidaritat Catalana per l’Independència. I el desastre segueix, amb els  85.000 vots que ERC regala  a CiU i només en rep 13.000 a canvi. Per últim, el cas del PP, que es nodreix sospitosament de 26.000 vots del PSC,  de 20.000 convergents i de 28.000 vots provenints de l’abstenció. És curiós aquest transvasament de vots entre un partit nacionalista català i un de nacionalista espanyol (els desencantats de CiU voten PP a Catalunya?). El que  no em sorprendria gens, es que el discurs xenòfob del PP durant i després de la campanya electoral, hagi tingut alguna cosa a veure amb aquests 28.000 abstencionistes.

El segon aspecte que volia remarcat, té a veure amb els nous substituts que han de rellançar els projectes del PSC i ERC. Per una banda el cas del PSC, on els votants creuen segons aquesta enquesta, que la persona que hauria de rellevar Montilla és Carme Chacón (actual ministra de defensa a Madrid), mentre que els ex-votants del PSC, creuen que hauria de ser Montserrat Tura (del sector “catalanista”). No crec que la cosi canvii gaire, i des de Madrid faran que un cop més, el PSC tingui un candidat escollit a dit, segons els interessos del PSOE a nivell estatal. Per tant, jo aposto per Carme Chacón com a futura candidata. Per l’altre banda, en el cas d’ERC, sembla que votants i ex-votants es troben en un cert acord, alhora d’apostar per Ernest Benach, qui recordem, va dimitir fa poques setmanes del seu escó de diputat. després del desastre A més a més, a la pregunta sobre si Puigcercós ha de dimitir, tot i que hi podria haver una majoria pel si, no tinc cap dubte, que serà reafirmat en el seu càrrec, després de l’assemblea que tenen pendent.

En tercer lloc, també volia comentar un aspecte referent a CiU, partit que ha guanyat les eleccions i que en teoria, a partir d’ara haurà de posar en practica les seves propostes electorals. Tot i així, la teoria mai és igual que la pràctica, i una setmana després, fins i tot els propis militants de CiU, no creuen que el seu President pugui assolir el famós concert econòmic del que tant en van fer bandera. Aquestes dades que ens ofereix l’enquesta, només reafirmen el que ja tothom intuïa abans de les eleccions, quan Artur Mas proposava anar tots junts a Madrid per el concert econòmic. Felip Puig, només va tardar 3 dies en afirmar en declaracions públiques, que un concert a la basca, era impossible a Catalunya. Han tardat 3 dies en tornar a posar el peix al cove, però, no  deien que ara comença el canvi?

Anuncis

2 thoughts on “Apunts de l’enquesta post-electoral

    • M’agrada veure que més gent comparteix el meu anàlisi, el més divertit es veure després si tenim raó o no! No dubtis que donaré un cop d’ull al teu Llibre de la Selva, amb el panorama que també teniu per allà segur que també esteu molt entretinguts!

      Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s