El Txernóbil hongarès

Kolontár i Devecser passaran a ocupar un nou capítol del llibre de desastres ecològics del planeta. I es que encara tot just estàvem paint el desastre a les costes de Florida (EEUU) en el vessament de petroli més important de l’historia, que ja tenim un nou episodi a les nostres vides. Ara, estat el torn d’Hongria. Una marea vermella ha arrasat un àrea de 40 km on tot el que estava viu ho ha deixat d’estar en pocs minuts, degut al que segons l’empresa propietària de la presa (Magyar Alumínium) han estat “uns fets que no es podien ni preveure ni evitar”. Kolontár i Devecser són des de dilluns els pobles més semblants al planeta Mart a la Terra, on durant anys no hi creixerà res capaç de tenir vida pròpia. Els rius Marcal, Torna i Raba ja es donen a hores d’ara totalment per morts i els majors esforços dels veïns que lluiten contra el fang altament corrosiu (PH de 13 en una escala de 14), ara es centren en la protecció del riu Danubi.

Greenpeace ja fa dies que adverteix de la total desinformació que està emeten el govern hongarès i dels greus perills que aquest desastre suposarà per el riu Danubi (un dels més llargs d’Europa) i per els centenars de voluntaris i veïns que lluiten per descontaminar la regió sense cap tipus de protecció. Tot i així, el govern fa cas omís i es dedicar exclusivament a afirmant taxativament que el fang no suposarà cap perill per el Danubi, ja que la situació està controlada, mentre els seus conciutadans ja es comencen a fer a l’idea de que hauran d’abandonar les seves cases per sempre. Per altre banda, les úniques declaracions de Magyar Alumínium en resposta a les demandes dels veïns que s’han quedat sense res, són clarament les de no assumir cap tipus de responsabilitat i han ofert la ridícula quantitat de 110.000 euros d’ajuda urgent. Quantitat, que encara sona més rídicula, quan ens adonem que aquesta empresa amb més de 3.000 empleats, és propietat de Lajos Tolnay, el 21è hongarès més ric, amb una fortuna de 83 milions d’euros.

Amb tot, la situació és força greu per la regió, fins a tal punt, que alguns veïns que treballen per recollir el fang que inunda els carrers, han acabat carregant diversos camions de residus i els han llançat a les portes de l’empresa responsable, en un intent de “tornar-li a l’empresa el que es seu”. Ja no es d’estranyar per això, que el desastre acabi com tota la resta de desastres ecològics ocorreguts. Amb ridícules indemnitzacions, ecosistemes totalment devastats i que tardaran qui sap si centenars d’anys en recuperar-se, i amb els responsables dels fets gaudint d’una vida plena d’irresponsabilitat. Fins quan deixarem destruir el Planeta impunement?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s