Algunes valoracions de la Consulta del 25-A a Granollers

Després de tres setmanes de campanya i d’una jornada de diumenge prou esperada, tenim els resultats definitius de la Consulta sobre l’Independència a Granollers. Participació: 17.11%, 88.73% de vots pel SI, 8.15% pel No, 3,12% en blanc i 0.58% nuls. En dades absolutes, representen 8.630 vots, 7.622 pel SI, 700 pel NO, 268 en blanc i 50 nuls. Tot i que es evident,  que es una consulta no vinculant i que per tant, no es res més que un acte simbòlic, si que m’agradaria fer algunes valoracions:

1. Una constatació a la que es pot arribar d’entrada, és que el percentatge de vot habitual cap al partit que “suposadament” encapçala el discurs independentista (ERC), no representa exlusivament el percentatge de participació final de 7.622 vots pel SI (15.1% del cens). Si excloïm un marge d’un 1 o 2% del vot jove de 16 a 18 anys i el de l’immigració que no vota en eleccions oficials, i ens quedem doncs amb una estimació d’un 14% de participació,  al comparar-ho amb una estimació de resultats d’ERC a Granollers  d’entre el 8% i el 12% (8.8% a les últimes),  es constata que almenys un 2% dels electors  habitualment vota altres formacions politiques o no vota. Que s’hagi aconseguit mobilitzar alguna part dels abstencionistes, ja té una part positiva que els partits tradicionals són incapaços d’aconseguir.

2. No es pot menystenir el fet de que una entitat de la ciutat a aconseguit mobilitzar en algun moment d’aquestes tres setmanes a més de 8.630 persones, entre exercitants del vot i organitzadors de la mateixa i altres ciutats de la comarca. Tot i que el percentatge de participació no és ni molt menys el que es podria haver considerat un éxit, la mobilització que s’ha aconseguit per part d’una entitat popular sense subvencions públiques, considero que ha estat prou digne, i fins i tot, m’atreviria a dir que molt poques altres entitats de la ciutat hauran aconseguit aquestes dades de participació des de que tenim coneixement de la democràcia a Granollers.

3. Un punt clarament negatiu, i que s’ha donat a tota la resta de consultes populars fins ara organitzades, és el de la mobilització del electorat pel NO. Clarament, no s’ha sentit prou motivat per participar en aquest exercici democràtic, ja sigui per el caràcter no vinculant, per desafecció amb la vida politica o per alguan possible percepció de la no neutralitat de l’entit. Tot i això, si que cal felicitar la gestió organitzativa de Granollers Decideix, que ha diferència d’altres localitats, en cap moment s’ha fomentat el vot en un sentit, ni s’ha permès cap tipus de símbol en els col·legis electorals, ni s’ha entrat en cap tipus de descualificació durant la campanya, ni durant la jornada de votacions.

4. Per últim, aprofito per demanar als poders públics estats i autonòmics, que facin prevaler els instruments de democracia directa (que per alguna cosa els tenim), s’oblidin dels seus interessos partidistes, i convoquin definitivament un referèndum vinculant on la ciutadana pugui expressar la seva opinió (contemplant els 3 marcs possibles: autonomisme, federalisme, independentisme) sobre la questió nacional de Catalunya. Preguntar sobre qualsevol questió a la ciutadania, hauria de ser un fet habitual si realment ens creiem això de la demo (demos = poble) cràcia (kratos = govern).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s