Sobre la contaminació lumínica

Com a aficionada a l’astronomia i a la revista “Astronomia” (http://www.astronomia-e.com/), el darrer més vaig poder llegir un molt bon article de Carlos Herranz Dorremochea (“Hágase la Luz. Mitos y realidad en la protección del medio nocturno”), sobre la questió de la contaminació lumínica i quins efectes produeix sobre el medi ambient. Per l’astronomia amateur, el fet de que el cel es mantingui fosc durant la nit, es un factor clau alhora de poder realitzar observació ja sigui amb telescopi o prismàtics. En l’actualitat, qui vol contemplar el cel es veu molts cops obligat a desplaçar-se a zones més elevades d’on estan la majoria de grans ciutats (ja no parlem de Barcelona), ja que en elles a penes si poden veure més de 3 estrelles comptades  i la Lluna. L’article que us comentava, no és ni de bon troç el primer article que es publica en aquesta revista sobre aquesta creixent problemàtica, però si que crec que fa una gran exercici de gestió d’arguments i desmenteix alguns mites totalment errònis, que ja fa temps que volten per certs àmbits de la societat.

Però per començar, i per que tothom ho tingui clar, per contaminació lumínica es diu que és ” l’emissió de flux lluminós de fonts artificials nocturnes en intensitats, direccions, horaris o rangs espectrals innecessaris per a la realització de les activitats previstes en la zona en què s’han instal·lat els llums. Freqüentment la detectem com la brillantor del cel produïda per la mala qualitat de l’enllumenat exterior, tan públic com privat” (definició facilitada per celfosc.org).  Dit això, us destaco alguns dels mites més populars que es desmenteixen en aquest article, per tal de que tothom en pugui prendre nota:

1. Només és contaminació lumínica la llum que s’emet cap a dalt.
Fals: tal com recullen les definicions, es pot contaminar sempre que es projecte llum cap allà on no sigui desitjada, ja sigui cap al cel, cap a les finestres d’un domicili privat o cap a un riu o espai natural.

2. L’augment del rendiment o l’eficiència energètica dels fanals condueix a la reducció de la contaminació lumínica.
Argument fals preferit per la publicitat comercial, per confondre l’objectiu: el consum de l’enllumenat és un problema energètic, mentre que la contaminació lumínica associada és un problema ambiental. Augmentar l’eficiència o reduir el consum energètic no garantitza que es redueixi la contaminació lumínica en cap cas. Però, per altra banda, reduir la contaminació lumínica sí condueix necesarriament a un òptim aprofitament de l’energia.

3. La llum blanca no contamina.
Rotundament fals: de nit la llum blanca afecta quatre vegades més als insectes, i es la que més afecta en l’alteració dels nostres pròpis biorritmes. Per altra banda, es difon millor en l’aire i invadeix la regió del espectre corresponent al màxim de sensibilitat de la visió escotópica (http://es.wikipedia.org/wiki/Visi%C3%B3n_escot%C3%B3pica), que es la predominant quan s’observa el cel obscur natural lluny de la zona on estan situades les lluminàries. La llum blanca és un fenomen a evitar.

4. El cel de Canaries esta protegit per llei.
Creença molt extesa: en la realitat a Canaries mai s’ha aprovat una llei contra la contaminació lumínica per el seu territori. La coneguda com “Ley del Cielo” es una llei aprovada per les Corts Generals per protegir de les emisions lumíniques la zona exclusiva de l’Observatori del Roque de los Muchachos. S’aplica només a l’illa de la Palma i en la part de Tenerife que queda visible des del Roque. Les substitucions d’enllumenat en aquestes illes han estat molt lentes (encara en procés) i en la resta de les Canaries es donen els mateixos típics problemes d’iluminació irracional de zones costeres, rurals o turístiques del resta d’España.

5. Una  instalació d’enllumenat poc contaminant és molt mes cara que una de convencional.
Mentida: fa ja molts anys que la diversitat de models de lluminàries disponibles en el mercat fa possible instalacions idènies a un cost equivalent, o fins i tot menor si s’optimitza el disseny i es considera tot la vida útil.

Podeu trobar la resta de l’article en el següent link (http://www.celfosc.org/biblio/general/herranz2010.pdf), com també més informació a la web de l’agrupació Cel Fosc, associació contra la contaminació lumínica (http://www.celfosc.org/).  Us deixo també, dos posters elaborats per la mateixa associació que considero també significatius:

http://www.celfosc.org/biblio/posters/poster.mapescat.pdf

http://www.celfosc.org/biblio/posters/aixisi.aixino.pdf

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s